Арахісова пахлава з яблуком та корицею

 

На форму розміром 20*30 см:

  • Тісто філо 14 листів (20*30 см)
  • 40 г. вершкового масла (розтопити)
  • 270 г. арахісу
  • 2 ст. л. класичної арахісової пасти
  • 2 великі зелені яблука
  • 1 ч. л. кориці
  • 2 ст. л. коричневого цукру

 

Для сиропу:

  • 80 мл. чаю
  • Сік 1 лимона
  • 70 г. цукру
  • 2 ст. л. рідкого меду
  • 3 шт. гвоздики
  • 1 паличка кориці

 

 

 

Приготування:

  1. Арахіс помістити в блендер та в імпульсному режимі подрібнити до шматочків 4-5 мм. Додати до горіхів цукор і добре перемішати. Додати арахісову пасту та розтерти, щоб паста рівномірно розподілилася.
  2. Яблука очистити від шкірки та нарізати дуже дрібними кубиками (розміром близько 5 мм). Додати до яблук мелену корицю і добре перемішати.
  3. Духовку розігріти до 180°C. Форму для випікання добре змастити вершковим маслом. На дно викласти 2 листи тіста філо і змастити розтопленим вершковим маслом. Зверху викласти ще 2 листи і знову змастити олією. Повторити ще раз. Таким чином унизу має бути 6 аркушів тесту. Посипати тісто горіхами та яблуками і зверху накрити ще 2 листками тіста, змащуючи їх олією. Повторити процедуру ще двічі. Таким чином має вийти 3 горіхові шари. Завершальний шар складатиметься з 4 аркушів тесту.
  4. Розрізати пахлаву гострим ножем, прикрасити шматочки горіхами та прибрати у духовку.
  5. Випікати 40 хвилин до рум’яного кольору.
  6. Поки пахлава у духовці, приготувати сироп. Усі інгредієнти (крім меду) помістити в сотейник та уварити майже в 2 рази. Вимкнути сироп і додати мед. Добре перемішати.
  7. Дістати пахлаву з духовки, дати постояти 10 хвилин, вилити зверху половину сиропу. Дати постояти ще хвилин 10 і вилити сироп, що залишився.