
На форму розміром 20*30 см:
- Тісто філо 14 листів (20*30 см)
- 40 г. вершкового масла (розтопити)
- 270 г. арахісу
- 2 ст. л. класичної арахісової пасти
- 2 великі зелені яблука
- 1 ч. л. кориці
- 2 ст. л. коричневого цукру
Для сиропу:
- 80 мл. чаю
- Сік 1 лимона
- 70 г. цукру
- 2 ст. л. рідкого меду
- 3 шт. гвоздики
- 1 паличка кориці
Приготування:
- Арахіс помістити в блендер та в імпульсному режимі подрібнити до шматочків 4-5 мм. Додати до горіхів цукор і добре перемішати. Додати арахісову пасту та розтерти, щоб паста рівномірно розподілилася.
- Яблука очистити від шкірки та нарізати дуже дрібними кубиками (розміром близько 5 мм). Додати до яблук мелену корицю і добре перемішати.
- Духовку розігріти до 180°C. Форму для випікання добре змастити вершковим маслом. На дно викласти 2 листи тіста філо і змастити розтопленим вершковим маслом. Зверху викласти ще 2 листи і знову змастити олією. Повторити ще раз. Таким чином унизу має бути 6 аркушів тесту. Посипати тісто горіхами та яблуками і зверху накрити ще 2 листками тіста, змащуючи їх олією. Повторити процедуру ще двічі. Таким чином має вийти 3 горіхові шари. Завершальний шар складатиметься з 4 аркушів тесту.
- Розрізати пахлаву гострим ножем, прикрасити шматочки горіхами та прибрати у духовку.
- Випікати 40 хвилин до рум’яного кольору.
- Поки пахлава у духовці, приготувати сироп. Усі інгредієнти (крім меду) помістити в сотейник та уварити майже в 2 рази. Вимкнути сироп і додати мед. Добре перемішати.
- Дістати пахлаву з духовки, дати постояти 10 хвилин, вилити зверху половину сиропу. Дати постояти ще хвилин 10 і вилити сироп, що залишився.