
Для еклерів:
- 100 г. молока
- 150 г. води
- 120 г. вершкового масла
- 5 г. цукру
- Дрібка солі
- 185 г. борошна
- 5 яєць
Для крему:
- 50 г. цукру
- 250 г. молока
- 100 г. вершків 20-30% жирності
- 4 жовтки
- 5 г. желатину
- Насіння 1 стручка ванілі
- 40 г. води
- 30 г. арахісової пасти класичної
Приготування:
- Розігріти духовку до 180°C. Желатин залити водою.
- Воду та молоко налити в сотейник, додати шматочками порізане вершкове масло, сіль та цукор і довести до кипіння. До моменту закипання вся олія повинна розтанути. Додати все борошно, зняти з вогню і вимішати 1 хвилину. Тісто стане однорідним. Знову поставити масу на вогонь і, постійно помішуючи, гріти ще 2 хвилини. На дні повинна з’явитися скоринка, а тісто буде збиратися в грудку.
- Зняти з вогню і помішувати ще 5 хвилин. Почати вводити яйця. Яйця вводити по одному. Як тільки 1 яйце розійдеться у тесті, додавати інше. Останні 2 шт. перемішати в піалі і додати в тісто по 1 ст.л. Може знадобитися менше яєць. Тісто має бути гладким, але не рідким. Повинно звисати язичком з лопатки.
- Відсадити еклери на лист, застелений пергаментом не дуже близько один до одного. Випікати 35 хвилин до рум’яної скоринки.
- Для крему: в один сотейник налити молоко та вершки, додати насіння зі стручка ванілі та довести до кипіння. Зберігати гарячими, поки інший сотейник з товстим дном висипати цукор і розтопити довівши до карамельного кольору. У карамель вилити гарячу молочну суміш. Якщо карамель схопиться, то трохи завадити, і вона розійдеться.
- Жовтки трохи збити і влити в них тоненьким струмком вершкову карамель. Повернути суміш на маленький вогонь і зварити крем, постійно помішуючи. Як тільки крем почне густіти і обвалювати ложку, зняти з вогню. Додати набряклий желатин, арахісову пасту та збити занурювальним блендером. Остудити крем, накрити плівкою та прибрати в холодильник на 2 години.
- Наповнити готові еклери кремом. Еклери можна покрити розтопленим шоколадом чи цукровою пудрою.